30

Felvétel a kedvencek közé


SAKK-HÍREK

Magyar vonatkozású sakk-hírek röviden. Pár mondatban. 

szerkeszti: Honfi György

(utolsó frissítés: 2007. október 2.)

2007

VISSZA A SAKK-HÍREK OLDALRA




szeptember










Szeptember 12 - Október 1.




Viswanathan Anand a világbajnok!






Sakkvilágbajnokság, Mexikó, 2007http://www.chessmexico.com/es/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=114














Sakkvilágbajnokság, Mexikó, 2007http://www.chessmexico.com/es/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=114













Sakkvilágbajnokság, Mexikó, 2007http://www.chessmexico.com/es/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=22&Itemid=114




Viswanathan Anand az új világbajnok, babérkoszorúval a díjkiosztón

Viswanathan Anand 

az új világbajnok!

A 37 éves indiai nagymester,
a világranglista vezetője,
imponáló játékkal, veretlenül, 
biztosan szerezte meg Mexikó Cityben
a sakkvilágbajnoki címet.
Anand a 15-ik a sakkvilágbajnokok sorában, 2000-2002-ig már birtokolta a címet.
A



Táblázat:

Mexikó City, 2007 - Világbajnokság

A sakkvilágbajnokság játszmái


A világbajnokság rövid története napról, napra:


Helyi idő szerint 2007. szeptember 12-én 19 órakor (magyar idő szerint szeptember 13-án 02 órakor) ünnepélyes megnyitóünnepséggel veszi kezdetét Mexico Cityben minden idők legerősebb sakkversenye a XXI. kategóriás (2752 Élőpontszám átlagú) 2007. évi sakkvilágbajnokság. A 8 résztvevő között ezúttal is drukkolhatunk magyar nagymesternek, Lékó Péternek, akitől a papírforma szerint 50%-os teljesímény várható. Az 1,3 millió dollár összdíjazású versenyt a Sheraton Centro Histórico Hotelben rendezik és mindenki mindenkivel 2 partit fog játszani, egyet világossal és egyet sötéttel. A verseny győztese lesz az új sakkvilágbajnok. Amennyiben nem Kramnyik, a jelenlegi világbajnok nyerné a VB-t, akkor joga lesz párosmérkőzésre kihívni az új világbajnokot.

Szeptember 13. 06.00 óra – Megnyitó, sorsolás

A sorsolási számok:

1. Kramnyik 2. Morozevics 3. Anand 4. Griscsuk 5. Lékó 6. Gelfand  7. Aronyjan 8. Szvidler

Szeptember 13. 21.00 óra –  1. forduló

Négy döntetlen és más semmi. Sok forduló van még hátra. Lékó sötéttel Griscsuk ellen gond nélkül remizett. 

Eredmények: 

Kramnyik-Szvidler döntetlen, Morozevics-Aronyjan döntetlen,

Anand-Gelfand döntetlen, Griscsuk-Lékó döntetlen.

Szeptember 14. 21.00 óra –  2. forduló

Izgalmasan alakult a második forduló, két parti is eldőlt. Kramnyik világossal meglepte Morozevicset és egy izgalmas, fordulatos játszmában túljátszotta. Anand is megszerezte első győzelmét, ráadásul sötéttel, Aronyjan ellen. A megnyitásban elfogadta ellenfele gyalogáldozatát, később minőséget, majd partit nyert. Érdekes adok-kapok volt a döntetlen eredménnyel zárult Gelfand-Griscsuk játszmában. Lékó Péter Szvidler ellen sötéttel a Marshall támadásban nem tudott előnyt kiharcolni, sőt még a végén neki kellett gyalog hátránnyal a döntetlenért küzdeni. Eredmények:

Kramnyik-Morozevics 1-0, Aronyjan-Anand 0-1, 

Gelfand-Griscsuk döntetlen, Szvidler-Lékó döntetlen.

Szeptember 15. 21.00 óra –  3. forduló

A forduló egyetlen győzelmét az előző fordulóban vereséget szenvedő Morozevics szerezte meg honfitársa Szvidler ellen. A rangadón, az Anand-Kramnyik partiban az orosz védelem nem sok izgalmat ígért. Anand azonban megpróbált aktívan játszani, de Kramnyik leszerelte a támadását és gyalogot nyert. A kialakult végjátékban a patt mentette meg az indiai nagymestert. Griscsuk támadásért gyalogot áldozott Aronyjan ellen, de az örmény nagymester jól védekezett és végül mindketten belenyugodtak a lépésismétléses döntetlenbe. Lékó Péternek meg kellett dolgoznia világossal a döntetlenért Gelfand ellen. Nem lennék meglepve, ha az elemzések kimutatnák, hogy Gelfand a 100 lépéses játszmában valahol megnyerhette volna a partit.

Eredmények:

Morozevics-Szvidler 1-0, Anand-Kramnyik döntetlen,

Griscsuk-Aronyjan döntetlen, Lékó-Gelfand döntetlen.

Szeptember 16. 21.00 óra –  4. forduló

A forduló egyetlen győzelmét az örmény nagymester Aronyjan aratta, méghozzá Lékó Péter ellen, aki a 28. lépésben tisztet nézett el ellene. Kramnyik nem bírt honfitársával, Griscsukkal, nyerőesélyes folytatást mulasztott el. Ugyancsak nyerőesélyt mulasztott el sötéttel Anand Morozevics ellen. A Szvidler-Gelfand játszma is pontosztozkodással végződött.

Eredmények:

Kramnyik-Griscsuk döntetlen, Morozevics-Anand döntetlen

Szvidler-Gelfand döntetlen, Aronyjan-Lékó 1-0


Szeptember 17. Szabadnap

Szeptember 18. 21.00 óra –  5. forduló

Az eddigi legizgalmasabb fordulót játszották a versenyzők a pihenőnapot követően. 3 játszma is eldőlt. Anand világossal elfogadta Szvidler gyalogáldozatát a Marshall támadásban. A támadást kivédte, gyalogelőnye megmaradt, a partit megnyerte. Megszerezte első győzelmét Griscsuk honfitársa Morozevics ellen, igazolva, hogy nem véletlenül került be a legjobbak közé. Gelfand a Benoni védelemben nagy pozíciós harc után győzött Aronyjan ellen. Lékó világossal a futójátékben könnyű döntetlent harcolt ki Kramnyik ellen. 

Eredmények:

Anand-Szvidler 1-0, Griscsuk-Morozevics 1-0,

Gelfand-Aronyjan 1-0, Lékó-Kramnyik döntetlen

A világbajnokság állása az 5. forduló után:

1. Anand 3,5 pont 2-4. Kramnyik, Gelfand, Griscsuk 3-3 pont, 5-7. Morozevicsk, Lékó, Aronyjan 2-2 pont 8. Szvidler 1,5 pont.

Szeptember 19. 21.00 óra –  6. forduló

Anand és Kramnyik, mindketten sötéttel, pihentető remivel folytatták a versenyt. Anand Lékó ellen a 21. lépésben, Kramnyik Aronyjan ellen a 22. lépésben osztozott meg a ponton. Izgalmasan alakult a Griscsuk-Szvidler párharc. Gyalogáldozat, tisztáldozat, vezérnyerés, nyerőesély elmulasztása az időzavarban jellemezték a végül döntetlennel végződött partit. Érdemes megnézni! A forduló egyetlen győzelmét az izraeli Gelfand aratta, Morozevics ellen. Morozevics kisebb hibáját kihasználva Gelfand támadásba lendült, amelyet az orosz nagymester minőségáldozattal próbált leszerelni. A támadást ugyan leszerelte, de a minőség hátrány megmaradt, amelyet Gelfand biztosan nyerésig fokozott. Ezzel a győzelemmel Gelfand utolérte a versenyben vezető Anandot.

Eredmények:

Lékó-Anand döntetlen, Aronyjan-Kramnyik döntetlen,

Griscsuk-Szvidler döntetlen, Gelfand-Morozevics 1-0

A világbajnokság állása a 6. forduló után:

1-2. Anand, Gelfand 4-4 pont 3-4. Griscsuk, Kramnyik 3,5-3,5 pont, 5-6. Aronyjan, Lékó 2,5-2,5 pont 7-8. Morozevics, Szvidler 2-2 pont.

Szeptember 20. 21.00 óra –  7. forduló

Nagy harc jellemezte az első kör utolsó fordulóját. Számunkra a legfontosabb kérdés az volt, hogy Lékó meg tudja-e szerezni az első körben a gyengélkedő Morozevics ellen az első győzelmét. Izgalmas partit vívtak, az eredmény döntetlen. Gyors döntetlent hozott a Szvidler-Aronyjan parti. Anand mesteri játékkal fokozta kis végjátékbeli előnyét győzelemmé a még veretlen Griscsuk ellen és ezzel a győzelmével átvette a vezetést a versenyben, mivel Gelfand nem tudta legyőzni sötéttel a jelenlegi világbajnokot, Kramnyikot. Izgalmas partijukban Gelfandnak érzésem szerint győzelmi esélyei voltak.

Eredmények:

Morozevics-Lékó döntetlen, Anand-Griscsuk 1-0,

Szvidler-Aronyjan döntetlen, Kramnyik-Gelfand döntetlen

A világbajnokság állása a félidőben, a 7. forduló után:

1. Anand 5 pont 2. Gelfand 4,5 pont 3. Kramnyik 4 pont 4. Griscsuk 3,5 pont 5-6. Aronyjan, Lékó 3-3 pont 7-8. Morozevics, Szvidler 2,5-2,5 pont.

Anand és Kramnyik még nem veszítettek, Lékó és Szvidler pedig még nem nyertek partit ezen a világbajnokságon.

Szeptember 21. 21.00 óra –  8. forduló

Megszületett Lékó Péter első győzelme, az orosz Griscsukot verte meg meggyőzően. A másik három parti döntetlen lett. 

Eredmények:

Szvidler-Kramnyik döntetlen, Aronyjan-Morozevics döntetlen,

Gelfand-Anand döntetlen, Lékó-Griscsuk 1-0

A világbajnokság állása a 8. forduló után:

1. Anand 5,5 pont 2. Gelfand 5 pont, 3. Kramnyik 4,5 pont 4. Lékó 4 pont 5-6. Aronyjan, Griscsuk 3,5-3,5 pont, 7-8. Morozevics, Szvidler 3-3 pont

Szeptember 22. Szabadnap

Szeptember 23. 21.00 óra –  9. forduló

Megkezdődtek a körbeverések. Griscsuk megverte világossal Gelfandot és Kramnyik sötéttel elszenvedte első vereségét, honfitársa, a versenyben gyengélkedő Morozevics ellen. Anand újabb fél pontot szerzett, mint ahogyan Lékó is. A fordulóban ketten is elvesztették veretlenségüket, már csak Anand nem talált legyőzőre.

Eredmények:

Lékó-Szvidler döntetlen, Griscsuk-Gelfand 1-0,

Anand-Aronyjan döntetlen, Morozevics-Kramnyik 1-0

A világbajnokság állása a 9. forduló után:

1. Anand 6 pont, 2. Gelfand 5 pont 3-5. Griscsuk, Kramnyik, Lékó 4,5-4,5 pont, 6-7. Aronyjan, Morozevics 4-4 pont 8. Szvidler 3,5 pont.

Szeptember 24. 21.00 óra – 10. forduló

Izgalmasan alakult a 10. forduló. Minden szem a Kramnyik-Anand összecsapásra irányult, a világbajnok vajon meg tudja-e állítani az indiai nagymestert. A fordulatos játszma végül a 41. lépésben döntetlenül végződött. Szvidler szorongatta világossal Morozevicset, de honfitársa kitartott. A Gelfand-Lékó játszma örökös sakkal ért véget. A forduló egyetlen győzelmét Aronyjan aratta Griscsuk ellen.

Eredmények:

Szvidler-Morozevics döntetlen, Kramnyik-Anand döntetlen,

Aronyjan-Griscsuk 1-0, Gelfand-Lékó döntetlen

A világbajnokság állása a 10. forduló után:

1. Anand 6,5 pont, 2. Gelfand 5,5 pont 3-5. Aronyjan, Kramnyik, Lékó 5-5 pont, 6-7. Griscsuk, Morozevics 4,5-4,5 pont 8. Szvidler 4 pont.

Szeptember 25. 21.00 óra – 11. forduló

Anand megszerezte negyedik győzelmét a gyengélkedő orosz nagymesterrel, Morozeviccsel szemben, így előnye 3 fordulóval a befejezés előtt 1,5 pont. Hátralevő ellenfeleit figyelembe véve gyakorlatilag már világbajnoknak tekinthető. Lékó Péter jobban állt Aronyjan ellen, de az örmény nagymester gyalogáldozattal sikeresen kivédekezte nehéz állását. Gelfand 22 lépésben, némi küzdelem után remizett Szvidlerrel és ezzel tartja második helyét a tabellán. Kramnyik sötéttel a 13. lépésben adta partiját döntetlenre honfitársa Griscsuk ellen. Számomra úgy tűnik, hogy ezzel a világbajnok feladta, lemondott a mexikói VB megnyeréséről.

Eredmények:

Griscsuk-Kramnyik döntetlen, Anand-Morozevics 1-0,

Gelfand-Szvidler döntetlen, Lékó-Aronyjan döntetlen

A világbajnokság állása a 11. forduló után:

1. Anand 7,5 pont, 2. Gelfand 6 pont 3-5. Aronyjan, Kramnyik, Lékó 5,5-5,5 pont, 6. Griscsuk 5 pont 7-8. Morozevics, Szvidler 4,5-4,5 pont.

Szeptember 26. Szabadnap

Szeptember 27. 21.00 óra – 12. forduló

Az eddigi legfordulatosabb fordulót láthattuk. Anand sötéttel gyorsan kiegyezett döntetlenben a sereghajtó Szvidlerrel, ami érthető, hiszen a világranglista vezetőjének forduló előtt másfél pont volt az előnnye. Morozevics, aki eddig a legkevesebb döntetlent szállította, világossal megverte honfitársát, Griscsukot. Kramnyik világbajnokhoz méltó játékkal, minőséget áldozva kényszerítette feladásra, nagymesterünket Lékó Pétert. Aronyjannak világossal esélye sem volt Gelfand ellen. Ezzel Gelfand 1 pontra megközelítette Anandot és biztosan őrzi második helyét a tabellán.

Eredmények:

Szvidler-Anand döntetlen, Morozevics-Griscsuk 1-0,

Kramnyik-Lékó 1-0, Aronyjan-Gelfand 0-1

A világbajnokság állása a 12. forduló után:

1. Anand 8 pont, 2. Gelfand 7 pont, 3. Kramnyik 6,5 pont 4-6. Aronyjan, Lékó, Morozevics 5,5-5,5 pont, 7-8. Griscsuk, Szvidler 5-5 pont.

Szeptember 28. 21.00 óra – 13. forduló

A forduló egyetlen győzelmét Lékó Péter aratta, aki leiskolázta világossal Morozevicset a Szicíliai védelemben és ezzel feljött 50%-ra. Griscsuk szorongatta Anandot, de gyalog előnyét nem tudta győzelemig fokozni. A Gelfand-Kramnyik mérkőzés a 26. lépésben lett döntetlen. Aronyjan és Szvidler nagy csatát vívtak.

Eredmények:

Gelfand-Kramnyik döntetlen, Griscsuk-Anand döntetlen,

Aronyjan-Szvidler döntetlen, Lékó-Morozevics 1-0

A világbajnokság állása a 13. forduló után:

1. Anand 8,5 pont 2. Gelfand 7,5 pont 3. Kramnyik 7 pont 4. Lékó 6,5 pont 5. Aronyjan 6 pont 6-8. Griscsuk, Morozevics, Szvidler 5,5-5,5 pont.

Szeptember 29. 21.00 óra – 14. forduló

Anand a világbajnok!

Lékó Péter elleni utolsó játszmája a 20. lépésben döntetlenül végződött és így már matematikailag sem hozhatta be egy pontos előnyét egyetlen vetélytársa sem. A helyezésekért azonban hatalmas harc folyt még az utolsó fordulóban. Szvidler megszerezte első győzelmét, honfitársa Griscsuk ellen és így az ötödik helyre futott be. Kramnyiknak is sikerült nyernie az örmény nagymester ellen, így utolérte pontszámban Gelfandot, aki örökös sakkal remizett Morozevics ellen. Jobb holtversenyszámítással (Bergerrel) Kramnyik végzett a második helyen.

Eredmények:

Szvidler-Griscsuk 1-0, Anand-Lékó döntetlen,

Morozevics-Gelfand döntetlen, Kramnyik-Aronyjan 1-0

A világbajnokság végeredménye:

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont

2. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 8 pont

3. Borisz Gelfand (izraeli) 8 pont

4. Lékó Péter (magyar) 7 pont

5. Peter Szvidler (orosz) 6,5 pont

6. Alexander Morozevics (orosz) 6 pont

7. Levon Aronyjan (örmény) 6 pont

8. Alexander Griscsuk (orosz) 5,5 pont

Szeptember 30. 21.00 óra – Záróünnepség





A sakkvilágbajnokság játszmái

A verseny hivatalos honlapja

Élő közvetítés


Szeptember 7-8.
Sakkszimultán a vakvezető kutyák javára, 2007. szeptember 7-8. 2007. szeptember 8-án és 9-én Pestszentlőrincen, a Bókay kertben (Szélmalom u. 33.) a SzeptEmber Feszt rendezvényeinek keretén belül 10.30-kor sakkszimultánt rendeznek a vakvezető kutyák javára, amelyet a kutyusok bemutatóval hálálnak meg. A szombati szimultánozók között Portisch Lajos és Pintér József nagymesterek neve szerepel, vasárnap Polgár Judittal és Benkő Pállal találkozhatnak. Ha tehetik, menjenek el!

Sakkszimultán a SzeptEmber Feszten Vitray Tamás vezetésével



augusztus



Augusztus 20.
Portisch Lajost kitüntették 2007. augusztus 20-án 2007. augusztus 20-án, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából az Országház Kupolacsarnokában Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányfő és Hiller István oktatási és kultúrális miniszter állami kitüntetéseket adott át. A kitüntetettek között volt Portisch Lajos, nemzetközi sakknagymester, a Nemzet Sportolója is, aki a Magyar Köztársaság középkeresztjét, a csillaggal kitüntetést kapta életműve elismeréseként. Szívből gratulálunk!

Portisch Lajos és Székely Éva is kitüntetett



Augusztus 13-19.
A cseh David Navara nyerte a Mainz-i gigantikus sakkfesztiválthttp://www.chesstigers.de/ccm7.php?lang=1 2007. augusztus 13-19-e között rendezték meg Mainzben (Németország) a Chess Classic 2007 sakkfesztivált, amelyen a tavalyi 622 fővel szemben az idén 762-en vettek részt. A 11 fordulós 14. Ordix Open rapidversenyen a sok címviselő között 62 nagymestert, 49 nemzetközi mestert és 10 női nagymestert is találhattunk. Az élen hármas holtverseny alakult ki 9,5 ponttal, a végső győzelmet végül a cseh David Navara nagymester szerezte meg, a grúz Mihail Mhedlisvili és az indiai Krishnan Sasikiran nagymesterek előtt. Jól szerepeltek a magyarok is, Almási Zoltán 9 ponttal a 7-ik, Horváth Ádám 8,5 ponttal a 16-ik, és a 8 pontosok Gyimesi Zoltán a 26-ik, Ruck Róbert a 31-ik, Medvegy Zoltán a 38-ik, Mészáros Tamás a 47-ik, Csiszár Csaba az 50-ik, Faragó Iván az 55-ik helyen végzett. A főversenyen belül külön értékelték a nők, a szeriorok és a fiatalok teljesítményét is. A magyar Medvegy Nóra nagymester a nők között a 3-ik, a szenioroknál Faragó Iván nagymester a második, a 20 év alattiaknál Balogh Csaba nagymester a 4-ik, a 14 éven aluliaknál Szabó Bence a második lett.
A nyílt versennyel egyidőben rendezték meg a rapid sakkvilágbajnokság döntőjét, amelyen az indiai Viswanathan Anand a döntőben 2,5-1,5 arányben verte az örmény Levon Aronjant. Anand eddig 6 alkalommal védte meg sikeresen a világbajnoki címét.

A verseny hivatalos honlapja
Részletes eredmények
Cikk sok fényképpel
Cikk


Augusztus 4-15.
Ács Péter nyerte az V. Marx György emlékversenyt Augusztus 4-15. között sakkfesztivált rendeztek Pakson. A Marx György akadámikus emlékére ötödik alkalommal megrendezett főversenyen 3 magyar nagymester, Ács Péter, Berkes Ferenc és Balogh Csaba, és 3 külföldi nagymester, a svájci Viktor Korcsnoj, az india Pentala Harikrishna és a fiatal kínai női nagymester, Yifan Hou mérték össze tudásukat. A kétfordulós, körmérkőzéses verseny nagy küzdelmet hozott, senki sem maradt veretlen. Az idén kijött a lépés Ács Péternek, és 6 ponttal megszerezte a végső győzelmet. Ugyanennyit teljesített, és a második helyen zárt, a tavalyi győztes, Harikrishna, harmadik 5,5 ponttal Balogh Csaba lett. További sorrend: 4. Berkes 5 pont 5. Korcsnoj 4,5 pont 6. Hou 3 pont.
A 10 fős, körmérkőzéses XI. Paks Kupa nagymesterversenyt Grószpéter Attila nagymester nyerte 7 ponttal, a román Vladislav Nevednichy és a magyar Szabó Krisztián (6-6 pont) előtt.
A 7 fordulós nyílt versenyen 5,5 ponttal négyes holtverseny alakult ki az élen, Varga Csaba Zoltán, Molnár Béla, Krutti Valér és a szerb Predrag Bodiroga között.

A verseny honlapja
Táblázat
Fényképek
Partik


Augusztus 11.
Bilek István nagymester 75 éves Bilek nagymester 75 éves! Bilek István nevét az idősebb sakkozók valamennyien ismerik. A fiatalabbak elsősorban írásaival, könyveivel találkozhatnak, hiszen "Pisti" a mai napig publikál, a Magyar Nemzet Online (MNO) sakkrovatát vezeti.
A nagymesteri címet 1962-ben szerezte, a mesteredzőit 1982-ben kapta. Háromszoros magyar bajnok (1962, 1965, 1970). 254-szeres magyar válogatott. 9-szer képviselte hazánkat sakkolimpián (2 ezüst, 1 bronz) és négyszer EB-n (1 ezüst, 3 bronz). Az aranyérmes magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya volt 1978-ban, Buenos Airesben. A televízió Sakk-matt című műsorának szerkesztője és vezetője volt 1976-tól 1988-ig. Újságíró, sakk szakíró. Legismertebb könyve az "Örökös sakkban".
Születésnapja alkalmából minden sakkozó nevében jó egészséget kívánok a nagymesternek!

A Magyar Nemzet sakkrovata
Adatlapja a sakk.terasz.hu-n


Július 21 -
Augusztus 3.
Magnus Carlsen nyerte a 40-ik bieli sakkfesztivál nagymesterversenyét, Polgár Judit 4-ik lett
40-ik alkalommal, július 21-augusztus 3. között rendezték meg Bielben (Svájc) az idei sakkfesztivált. A szervezők nem panaszkodhattak, hiszen a különböző szintű és játékidejű versenyeken 36 országból 707-en vettek részt. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó nagymesterversenyen a 10 meghívott résztvevő közül Polgár Judit képviselte a magyar színeket. (A többi versenyen nem indult magyar játékos!) A sokszoros (és tavalyi) győztes, orosz Alexander Morozevics az idén távolmaradt. Rengeteg játszma eldőlt, egyetlen játékos sem maradt veretlen. A versenyt a 16 éves norvég csodagyerek, Magnus Carlsen nyerte, miután az első helyet eldöntő rájátszásban legyőzte az orosz Alexander Oniscsukot. Polgár Judit az origo.hu szerint négyes holtversenyben a harmadik, valójában a verseny hivatalos honlapja szerint negyedik lett. A részletes eredményeket alább tanulmányozhatják:

Biel, 2007 táblázat


A verseny hivatalos honlapja
Játszmák PGN formában
Fényképek
Carlsen nyert Bielben...



július



Július 27 -
Augusztus 5.
Kapolcs 2007 sakk programok A MŰVÉSZETEK VÖLGYE 2007-es rendezvényein (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs, Pula) Öcsön sok sakkal kapcsolatos program is szerepel, ha tehetik menjenek el!

Minden nap 10.00-18.00 SakkSéta Tér (Öcs)

2007. július 31. Öcs, Református templom, 18:00
         Sakk és zene, Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója énekel
2007. augusztus 1. Öcs, Református pajta, 14:00
          25 táblás sakkszimultán, Portisch Lajossal
2007. augusztus 2. Öcs, Református pajta, 14:00
          Híres emberekkel lehet sakkozni.
2007. augusztus 3. Öcs, Református pajta, 14:00
          Sakkszimultán Máté Gáspárral (Lékó Péter korábbi trénerével)
2007. augusztus 4. Öcs, Református parókia, 15:00
          Élő sakk bemutató.

A Művészetek Völgye, 2007 honlapja


Július 7 - 14.
Európabajnok a magyar U-18 fiúcsapat!http://www.spartakchess.com/site/ 2007. július 7-14. között 7. alkalommal rendezték meg Szerbiában, Szabadkán (Subotica) a 18 éven aluliak Sakkcsapat Európa Bajnokságát és 6. alkalommal a schnell és rapid egyéni EB-t. EB-t nyert az U-18 fiúcsapat; schnellben, U-14-ben Szabó Bence; rapidban a szuperdöntőt is magyar, mégpedig Balog Imre nyerte! Gratulálunk!

A magyar vonatkozású eredmények:

CSAPAT

FIÚK

Csapatban az oroszok távolmaradása miatt a magyar fiúk voltak a fő esélyesek. Ehhez méltóan is szerepeltek és biztosan szerezték meg az EB győzelmet. Második Törökország, harmadik Horvátország csapata lett (12 résztvevő). A magyar csapat tagjai Bánusz Tamás (6-ból 5,5 pont), Szabó Krisztián (7-ből 5 pont), Bérczes Dávid (4-ből 1 pont), Prohászka Péter (6-ból 4,5 pont) és Balog Imre (4-ből 3,5 pont) voltak. Gratulálunk a fiataloknak!

LÁNYOK

A lányoknál a mérsékeltebben teljesítő, Ignácz Mária (7-ből 4 pont), Ruszin Anna (3-ból 0,5 pont), Tóth Sarolta (4-ből 3 pont) összeállítású címvédő magyar csapat csak az 5-ik lett. Románia győzött, második Szerbia, a bronznak Montenegro csapata örülhetett.

EGYÉNI

RAPID


U-8 lány:
1. Gazikova Veronica (szlovák) 6,5 pont ... 5. Simon Lili (magyar) 4,5 pont - 9 résztvevő
U-10 lány:
1. Uvarova Anastasia (orosz) 7,5 pont - 15 résztvevő (magyar nem volt)
U-12 lány:
1. Lezhepekova Veronika (orosz) 7 pont ... 6. Szalai Renáta (magyar) 6 pont - 23 résztvevő
U-14 lány:
1. Suslova Alena (orosz) 6,5 pont - 16 résztvevő (magyar nem volt)
U-16 lány:
1. Eric Jovana (szerb) 6 pont 2. Erdős Boglárka (magyar) 4,5 pont - 7 résztvevő
U-18 lány:
1. Rakic Maria (szerb) 7 pont 2. Foisor Sabina (román) 7 pont 3. Tóth Sarolta (magyar) 6 pont ... 13. Ruszin Anna (magyar) 4 pont - 17 résztvevő

U-8 fiú:
1. Arsic Djordje (szerb) 8 pont ... 4. Gledura Benjámin (magyar) 6 pont - 27 résztvevő
U-10 fiú:
1. Vucinic Gojko (szerb) 7 pont ... 18. Czipo Dominik (magyar) - 18 résztvevő
U-12 fiú:
1. Dicu Razvan Stefan (román) 7,5 pont ... 15. Becskai Zoltán (magyar) 4,5 pont - 34 résztvevő
U-14 fiú:
1. Petenyi Tamas (szlovák) 7 pont - 38 résztvevő (magyar nem volt)
U-16 fiú:
1. Chirila Ioan Cristian (román) 7 pont ... 4. Balog Imre (magyar) 6 pont - 23 résztvevő
U-18 fiú:
1. Nestorivic Nikola (szerb) 7,5 pont - 17 résztvevő (magyar nem volt)

A szuperdöntőn az egyes korosztályok helyezettjei vehettek részt. Az egyenes kieséses rendszerben lebonyolított versenyt a fiúknál Balog Imre (magyar) nyerte, a lányoknál Foisor Sabina győzött, Erdős Boglárka a 4. lett.

SCHNELL
A fiúknál és a lányoknál is két-két csoport indult egy, a 14 éven aluliaknak és egy a 14-18 éveseknek.

U-14 lányok:
1. Vincze Andrea (szerb),  8 pont, 2. Suslova Alena (orosz) 7 pont, 3. Foisor Michaela (román) 7 pont ... 8. Papp Petra (magyar) 5,5 pont - 32 résztvevő
U-18 lányok:
1. Foisor Sabina (román), 7,5 pont, 2. Daulyte Deimante (litván) 7,5 pont, 3. Craicun Paula (román) 6 pont ... 6. Erdős Boglárka (magyar) 5,5 pont - 19 résztvevő
U-14 fiúk:
1. Szabó Bence (magyar), 8 pont 2. Csirik András (magyar) 7,5 pont 3. Dimitrov Radoslav (bolgár) 7,5 pont - 53 résztvevő
U-18 fiúk:
1. Roganovic Milos (szerb) 8,5 pont 2. Balog Imre (magyar) 8 pont 3. Kulakov Vjacseszlav (orosz) 6 pont - 16 résztvevő



A verseny hivatalos honlapja
Eredmények
Játszmák PGN formában
Sakk-EB-t nyert a magyar fiúcsapat


Június 23 -
Július 1.
A Polgár lányok 115 táblás szimultánja Budapestenhttp://index.hu/sport/polgarek0624/ Az év egyik legfontosabb versenye a dortmundi. Az idén 8 résztvevővel rendezték meg és az indulók között olyan neveket találhattunk, mint Vlagyimir Kramnyik világbajnok, Viswanathan Anand exvilágbajnok. A magyar színeket a kétszeres dortmundi bajnok (1999, 2002), Lékó Péter képviselte. A rengeteg (21) döntetlen ellenére nagy harc folyt a pontokért és a helyezésekért. Kramnyik ismét igazolta klasszisát és +3-al biztosan nyerte a versenyt. Lékó holtversenyben a 2-4. helyen végzett, a holtversenyszámítás szerint ő lett a harmadik.

Kramnyik számára nagyon fontos verseny volt ez, hiszen az idei mexikói VB döntőt is körmérkőzéses formában rendezik meg. Kramnyik elsősorban a párosmérkőzéseken volt eddig eredményes. A verseny részletes eredményeit az alábbi táblázaton tanulmányozhatják:

Táblázat

A verseny hivatalos honlapja
Interjú a verseny után Lékó Péterrel
Képek az eseményről
A partik PGN formában



június



Június 24.
A Polgár lányok 115 táblás szimultánja Budapestenhttp://index.hu/sport/polgarek0624/ Fontos sakkesemény történt június 24-én, Budapesten a Corinthia Grand Hotel Royal szálloda dísztermében. A Polgár lányok, Zsuzsa, Zsófia és Judit 115 táblán szimultánt adtak a sakk iránt érdeklődő játékosoknak, közéleti személyeknek. A Polgár lányok az index.hu szerint 10 éve nem szerepeltek Magyarországon együtt. Kétszeres olimpiai bajnokaink egyike sem úszta meg vereség nélkül. Az Egyesült Államokban élő exvilágbajnoknő, Zsuzsa 38 játszmából +31=5-2 eredménnyel zárt. Zsófia 36 táblán játszott és csak egyszer kapott ki, eredménye: +23=12-1. A legnehezebb ellenfeleket a női világranglistát két évtizede vezető Judit kapta, ő 6-szor volt kénytelen gratulálni valamelyik ellenfelének, eredménye 41 mérkőzésből: +29=6-6. Kár, hogy nem tudtam ott lenni!

Cikk
Képek az eseményről


Június 16-24.
Boros Dénes nyerte a balatonlellei nagymesterversenyt 25. alkalommal került megrendezésre az idén Balatonlellén június 16-24. között a Nemzetközi Balaton Sakkfesztivál, amelyet korábban Balatonberényben, 2001 óta Balatonlellén rendeznek. Az ezévi versenyen 171-en vettek részt 4 csoportban. A nagymesterversenyt, a rádiós műsorvezető Boros Lajos fia, Boros Dénes nyerte 9-ből 6,5 ponttal és ezzel másodszor teljesítte fiatal versenyzőnk a nagymesteri normát! Gratulálunk! A második helyen ugyanennyi ponttal a román Vajda Levente nagymester végzett, míg a harmadik Sax Gyula nagymester, olimpiai bajnokunk lett 5 ponttal. A nemzetközi mester csoportot a német Joachim Brueggemann FIDE mester nyerte 9-ből 6,5 ponttal, az ugyanennyi pontot teljesítő Balog Imre előtt. A 65 résztvevős nyílt versenyt Gonda László nemzetközi mester nyerte 9-ből 7 ponttal, második Horváth Ádám nagymester 6,5 pont, harmadik ötödmagával Seres Lajos nagymester 6 ponttal. A legnépesebb, 89 fős nyílt "B" versenyt fölényesen, 9-ből 8,5 ponttal Hajbok Robert nyerte, Romániából.
A versenyt az érdeklődők az idén a verseny honlapján élőben is követhették.

A verseny honlapja


Május 27 -
Június 14.
Lékó Péter továbbjutott


Eliszta 2007 Világbajnokjelöltek versenye
Az idei sakkvilágbajnoki ciklus a világbajnokjelöltek mérkőzéseivel folytatódott a kalmük fővárosban, Elisztában. Mi magyarok két versenyzőnknek is drukkolhattunk, Lékó Péternek és Polgár Juditnak. A 16 versenyző közül 4-en jutottak tovább a mexikói 2 fordulós világbajnokságra. Ide korábban már 4 játékos kvalifikálta magát: az orosz Vlagyimir Kramnyik, Peter Szvidler és Alexander Morozevics, valamint az indiai Viswanathan Anand. A továbbjutásért érdekes és izgalmas mérkőzéseket vívtak a nagymesterek. A négy továbbjutó: a magyar Lékó Péter, az izraeli Borisz Gelfand, az örmény Aronyjan Levon és végül az orosz Griscsuk Alexander. Polgár Judit már az első körben kiesett. A világbajnokságot, amelyet 8 résztvevős, 2 fordulós rendszerben bonyolítanak le, Mexicóban rendezik, 2007. szeptember 12-30. között. A világbajnokjelöltek versenyének párosítását és az eredményeket alább tanulmányozhatják:



A verseny hivatalos honlapja
A játszmák
A játszmák élőben



május



Május 29.
Honfi György 50 éves Honfi György vagyok, ennek a sakkportálnak a főszerkesztője, 2007. május 29-én, kedden töltöm be az 50-ik évemet! Ezen a napon a Bécsiszelet vendéglőben (1029 Budapest, Máriaremetei út 117.) 17.30-kor "A sakkfigurák értéke" címmel, demonstrációs tábla mellett előadást, majd az azt követő rövid beszélgetés után sakkszimultánt tartok (elsősorban kezdőknek), amelyre minden kedves olvasómat sok szeretettel meghívom! A rendezvényen a részvétel ingyenes! Akik a sakkszimultánon is szeretnének részt venni, sakk készletet hozzanak magukkal és szándékukat kérem, hogy jelezzék E-mailben! Ünnepeljünk együtt!

A rendezvény csekély érdeklődés mellett zajlott le, emiatt az előadás anyagát az Interneten nem publikálom. Akik eljöttek, élvezték az előadást és a szimultánon is nagyon jól érezték magukat! Újabb sakkbarátságok köttettek...

E-mail


Május 20.
A Nagykanizsa Tungsram SK bajnokcsapata Trónfosztás történt az idén a sakk csapatbajnokságon! Az Aquaprofit Nagykanizsa Tungsram SK csapata megelőzte az ötszörös bajnok zalaegerszegi Csuti SK csapatát. A Polgár Juditot leigazoló nagykanizsaiak orrhosszal ugyan, de teljesen megérdemelten nyerték meg a bajnokságot, hiszen minden mérkőzésüket megnyerték! A bajnokság gyakorlatilag a 8. fordulóban dőlt el, amikor a két zalai csapat rangadóját a kanizsaiak nagy arányban, 9-3-ra megnyerték. A két csapat rivalizálásába a többiek az idén sem tudtak beleszólni. Harmadik helyen az ASE Paks csapata végzett, a két kieső a Vasas-Novák-MKB és a Tabáni Spartacus. A két feljutó a Kazincbarcika és a Decs csapata.

Cikk 1
Cikk 2 táblázattal
A bajnokcsapat honlapja


Május 16.
Medvegy Zoltán nyerte a XXVI. Zalakaros Opent Medvegy Zoltán nagymester nyerte az idei év egyik legrangosabb honi nemzetközi nyílt versenyét, a zalakarosit. Az utolsó, kilencedik fordulóban a rendező Csuti SK nagymesterét, Horváth Ádámot legyőzve szerezte meg az elsőséget a Statisztika éljátékosa. Miután ez a verseny egyben nyílt magyar bajnokság is volt, a bajnoki aranynak is örülhetett. Második helyen fél ponttal lemaradva fiatal reménységünk, Prohászka Péter, a harmadikon Horváth Péter nagymester végzett 6,5-6,5 ponttal. Ugyanennyi pontot szerzett a 4. helyezett Bokros Albert és az 5. Czebe Attila is. A hat pontos Horváth Ádám a 6. helyen zárt.

Medvegy győzött (Zalai Hírlap)
Részletes eredmények


Május 15.
Új sakkoldal indult Új magyar sakkoldal indult a hónap közepén, amelyet a www.onlinesakk.hu címen érhetnek el. Az oldalon interneten keresztül élőben, online sakkozhatnak egymással a játékosok. A lapról néhány perc alatt letölthető és telepíthető a kezelőprogram. A sakkpartik játszásához regisztrálni sem szükséges. De érdemes, hiszen a program Élőpontot számol és nyilvántart minden regisztrált  játékosnak. Parti közben az ellenféllel csetelni is lehet, sőt bele lehet kukkantani mások játszmájába is. Az oldal igényesen megtervezett, szép kivitelű. Érdemes megnézni!

Online sakk


Május 5.
Lilienthal Andor 96 éves A magyar weboldalak közül kevesek emlékeztek meg Lilienthal Andor nagymester május 5-i születésnapjáról. Egyedül az e-sakkfutár honlapján találtam arról hírt, hogy a világ legidősebb sakknagymestere betöltötte a 96. életévét. Andor bácsi ma is aktív, régi játszmáit elemzi. A sakkvilágbajnokok közül öttel játszott, Aljechinnel, Laskerrel, Capablancaval, Botvinnikkel és Szmiszlovval. Születésnapja alkalmából én is jó erőt, egészséget kívánok a nagymesternek - akivel még ifi koromban egy sakkszimultánon játszottam is!

Ma ünnepli születésnapját... (képekkel)

Korábban a SAKK-HÍREK-ben:
Lilienthal Andor nagymester 95 éves




április



Április 25-29.
Lékó-Kramnyik rapid párosmérkőzés, Miskolc 2007 Miskolcon április 25-29. között rendezték meg a világszerte nagy érdeklődéssel várt Lékó-Kramnyik 8 játszmás rapid párosmérkőzést. A barátságos meccs célja ezúttal is a sakk népszerűsítése volt. A mérkőzést a www.lekokramnyik.hu weblapon élőben is követhették az érdeklődők. Mint ismeretes 2005-ben Lékó Adams ellen (4-4), 2006-ban Karpov ellen (4,5-3,5-re Lékó győzött) játszott rapid párosmérkőzést Miskolcon.  Az idei mérkőzést az egyesített világbajnok, Vlagyimir Kramnyik fölénye jellemezte, a végeredmény azonban szoros lett, 4,5-3,5 a világbajnok javára.

  Lékó-Kramnyik meccs táblázat

Minden nap két játszmát váltottak a versenyzők egy pihenőnappal. Az első játszmában Lékó sötéttel felülről remizett, a második teljesen kiegyenlített volt. A harmadik partiban az orosz világbajnok szépen túljátszotta Pétert, minőségáldozata először elnézésnek tűnt, de hamar kiderült, hogy nem az, hiszen utána Lékó gyakorlatilag lépni sem tudott. A negyedik partiban ismét Kramnyik állt egy kicsit jobban, de csak döntetlen lett. Az ötödik parti volt talán a legegységesebb, én úgy éreztem, hogy a magyar nagymesternek még a döntetlenre sem volt igazán esélye. A hatodik partiban végre örülhettünk, a nagy lavírozgatást követően Kramnyik gyalogáldozatra szánta el magát, amely rosszul sült el. Lékó kivédte a támadást és ellentámadása egy csinos kiskombinációval megtoldva meghozta számára a sikert. A hetedik játszmában Lékó, gyalogáldozata után, egy teljesen döntetlen ellenkező színű futós bástyavégjátékra bonyolított le. A nyolcadik játszmában Kramnyik ismét minőséget áldozott egy gyalogért és kezdeményezésért. De ez a parti kijátszatlan maradt, mert a 30. lépésben Lékó ajánlatára döntetlenben egyeztek meg.


Április 19.
Garri Kaszparov: Gyurcsány erkölcstelen "A magyar miniszterelnök pozíciója kétségkívül erkölcstelen, de neki és a választóinak kell eldönteniük, hogy mennyire engedhetők meg olyan erkölcstelen lépések, amelyek persze előmozdíthatnak bizonyos magyar gazdasági érdekeket.  Ez politikai döntés, mi ezt megértjük, de nem tiszteljük" - mondta Garri Kaszparov exvilágbajnok egy április 19-én, Moszkvában tartott sajtóértekezleten.

Kaszparov szerint Gyurcsány erkölcstelen
Beszólt Garri Kaszparov Gyurcsánynak
Kaszparov: Gyurcsány pragmatikus álláspontja erkölcstelen
Kaszparov: Erkölcstelen Gyurcsány pozíciója


Április 15.
Tatjana Koszinceva és Vladiszlav Tkacsjev 2007 Európa Bajnokai Drezdában befejeződött a 8. Sakk EB. A férfiaknál 403-an, a nőknél 150-en szálltak harcba a bajnoki címért, valamint a sakk világkupán való részvételre jogosító helyezésekért.

A férfiaknál heten végeztek az élen 11-ből 8 ponttal. A győztes végül a moszkvai születésű, de Franciaországba kivándorolt Vladiszlav Tkacsjev nagymester lett. Második az izraeli Emil Szutovszkij nagymester, harmadik pedig az orosz Dimitrij Jakovenko nagymester lett. A magyarok közül továbbjutó helyen végzett Almási Zoltán nagymester és nagyon jó hajrájával Héra Imre nemzetközi mester. Mindketten 7,5-7,5 pontot szereztek, Almási a 11., Héra a 32. helyen zárt. Héra Imre a nagymesteri normát is teljesítette! A magyarok további eredményei: Ruck Róbert nagymester 7 ponttal az 54., Erdős Viktor nemzetközi mester 6,5 ponttal a 116., Cao Sang nagymester 6 ponttal a 140., Balogh Csaba nagymester 6 ponttal a 161., Szabó Krisztián nemzetközi mester 5,5 ponttal a 207., Bánusz Tamás nemzetközi mester 5,5 ponttal a 226., Boros Dénes nemzetközi mester 5,5 ponttal a 232. helyen végzett.

A nőknél 11-ből 10 ponttal az orosz Tatjana Koszinceva fölényesen győzött, második az exvilágbajnoknő, bolgár Antoaneta Stefanova (8 pont), harmadik a szintén orosz Nagyezsda Koszinceva (8 pont) - a bajnok testvére - lett. A magyarok közül Hoang Thanh Trang, vietnámi származású nagymester szintén 8 ponttal a 4. helyen végzett és továbbjutott, Vajda Szidónia 7 ponttal a 26., Rudolf Anna 6,5 ponttal a 41. lett.

A verseny hivatalos honlapja
Részletes eredmények - férfiak
Részletes eredmények - férfiak
A magyarok eredményei
Játszmák pgn formában, fordulónként - férfiak
Játszmák pgn formában, fordulónként - nők


Április 15.
Szpasszkij-Portisch meccs Hévízen 2007. április 13-15. között rendezték meg a sakklegendák párosmérkőzését, az exvilágbajnok Borisz Szpasszkij valamint a XX. század legjobb magyar sakkozója, Portisch Lajos között. A három napos rapid tornán naponta két játszmát váltottak egymással. Az első nap Borisz Szpasszkij egy pontos vezetést szerzett. Portisch a második napon Szpasszkij egylépéses tisztelnézése után kiegyenlített. A harmadik nap két döntetlenje után alakult ki a 3:3-as végeredmény, amellyel mindkét nagymester elégedett volt. Emlékeztetőül, mindkét nagymester az idén ünnepelte 70-ik születésnapját!

Cikk 1
Cikk 2
Játszmák


Április 14.
Kaszparovot letartóztatták Bilincs került Garri Kaszparov kezére 2007. április 14-én, Moszkvában. Kaszparovot, az orosz ellenzék egyik vezérét, akkor tartóztatták le, amikor egy nem engedélyezett Putyin ellenes tüntetésre tartott. Néhány óra múlva elengedték az exvilágbajnokot, akit azonban bíróság elé állítottak, azzal vádolva, hogy kormány ellenes jelszavakat kiabált. A bíróság Kaszparovot 1000 rubeles (kb. 40 dollár) pénzbüntetésre ítélte a közrend megzavarásáért.

Video
Cikk 1
Cikk 2


Április 12.
Elhunyt Szerényi Sándor "102 éves korában elhunyt Szerényi Sándor, aki 1960-tól 1989-ig a Magyar Sakkszövetség elnöke volt, 1989-től a FIDE tiszteletbeli tagja." Felháborító, hogy mindössze csak ez az egy mondat olvasható Szerényi Sándorról a Magyar Sakkszövetség honlapján, a chess.hu-n, aki majd 3 évtizedig volt társadalmi munkában a szövetség elnöke. Szerényi Sándor 1959-1966 között az MSZMP Központi Bizottságának a tagja volt, 1970-től az MSZMP Központi Ellenőrző Bizottságának tagja. Kádár János egyes számú sakkpartnere volt. A magyar sakkozás, a sakkozók sokat köszönhetnek személy szerint neki és persze Kádár Jánosnak. Elnöksége idején sok-sok érmet nyertek sakkozóink a legkülönbözőbb világversenyeken. Ezek közül a legfényesebb az 1978-as Buenos Airesben nyert csapat olimpiai arany. Szerényi Sándor hányatott életét (kétszer is halálra ítélték, hosszú éveket töltött börtönben) a 2004-ben, a Kossuth Kiadó gondozában megjelent, Tizennégy év a Gulágon című könyvében örökítette meg.

Cikk
Cikk a 100. születésnapja alkalmából


Április 4.
Portisch Lajos 70 éves Portisch Lajos 70 éves! A XX. század legjobb magyar sakkozója, 2004 óta a Nemzet Sportolója, ma ünnepli 70-ik születésnapját! Portisch Lajos olimpiai bajnok (1978, Buenos Aires), 8-szoros világbajnokjelölt, kilencszeres magyar bajnok. Összesen 20 sakkolimpián képviselte hazánkat, ami tudtommal Guinnes rekord. 23 alkalommal választották Magyarországon az "Év sakkozójának"! A nagymester jelenleg is aktív, a zalaegerszegi Csuti SK csapatában rendszeresen játszik és nemzetközi versenyeken is részt vesz. Legközelebb Portisch Lajos Hévízen, április 13-15. között 6 játszmás rapid párosmérkőzést vív pályatársával, az ugyancsak 70 éves, exvilágbajnok, Borisz Szpasszkijjal. A nagymester születésnapjához szívből gratulálok!

Cikk 1
Cikk 2
Portisch Lajos adatlapja a sakk.terasz.hu-n


Április 2.
Telefoninterjú Polgár Zsuzsával "Polgár Zsuzsa tudja is, tanítja is" címmel telefoninterjú jelent meg a velvet.hu-n Dr Laufer Gábor tollából. Régen hallottunk a világbajnoknőről, aki jelenleg Amerikában, New Yorkban él, két fiú boldog édesanyja és sakkiskolát vezet. Versenyben van az amerikai sakkszövetség egyik vezető pozíciójáért, mint az interjúban mondja: "Sajnálatosan elharapódzott a korrupció. A vezetőség sok tagjának nem elsődleges szempont a sakk népszerűsítése." Úgy tűnik, Amerikában sem könnyű!

Cikk



március



Március 29.
Amber 2007 Vlagyimir Kramnyik nyerte az idei buliversenyt Monacoban. Bár sportértéke ennek a tornának nem sok van, de a rengeteg világsztár miatt az egész világ Monacora figyelt az elmúlt napokban, hiszen immáron 16-ik alkalommal rendezték meg a világ legjobb sakkozói számára az Amber vak- és rapidtornát. A 12 résztvevő egy-egy rapid és vakjátszmát váltott egymással. A vak tornát 11-ből 9 ponttal Vlagyimir Kramnyik (Lékó 4 ponttal a 10.), a világbajnok nyerte. A rapid tornán Viswanathan Anand diadalmaskodott 11-ből 8,5 ponttal (Lékó 6,5 ponttal a 4.). Összetettben is Kramnyik lett az első, Lékó a 9. helyen végzett.

Képek és táblázat
A vakon játszott partik pgn formában
A rapid partik pgn formában


Március 24.
Szalánczi Emil nyerte a 23. Tavaszi Fesztivált 50 játékos, köztük 3 nemzetközi mester és 3 FIDE-mester részvételével rendezték meg március 16-24. között a 23. Tavaszi fesztivál Opent, a Magyar Sakkszövetségben. A 9 fordulós versenyt 7,5 ponttal Szalánczy Emil nemzetközi mester nyerte. Ugyanennyit teljesített az iraki Husszein is. Harmadik 7 ponttal Koczó Kristóf lett.

A verseny végeredménye


Március 23 -
Május 28.
Kempelen - Ember a gépben Műcsarnok KEMPELEN - Ember a gépben címmel médiaművészeti és történeti kiállítást tartanak 2007. március 23-május 28-a között a MŰCSARNOKBAN. Kempelen Farkas (1734-1804) tudós, feltaláló, polihisztor neve elsősorban a sakkozógép, a "török" által vált ismertté a világon. A "törökkel" maga Napóleon is sakkozott. A gépben egy kisméretű sakkmester "foglalt helyet", ő irányította a "törököt". A kiállításon Kempelen más találmányaival, mint például a beszélőgéppel is megismerkedhetnek. A világháborúban(?) elpusztult sakkozógépet a németek nemrégen - az eredeti tervek alapján - újraépítették.

Kempelen - Ember a gépben
Képek az újjáépített sakkozógép bemutatójáról
Video (kb. 80 Mb) az újjáépített sakkozógép bemutatójáról


Március 19.
Kállai Gábor az origo.hu vendégszobájában Március 19-én az origo.hu Vendégszobájában Kállai Gábor nagymester a csetelők kérdéseire válaszolt. A kérdéseket és a válaszokat az alábbi linken olvashatják! Érdemes! Emlékeztetőül: egy héttel korábban Kállai nagymester a Mindentudás egyetemén nagysikerű előadást tartott "Hol végződik a sakktábla?" címmel.

Kállai Gábor az origo.hu Vendégszobájában


Március 15.
Lékó Péter ünnepi beszédet mond Március 15-én Szegeden a város legfiatalabb díszpolgárát, Lékó Pétert kérték fel az ünnepi beszéd megtartására. Az alig ötperces beszédet egyes források szerint 250-300 ember, más források szerint 1500-an hallgatták. „A nagy elődök, 1848 hősei különbözőek voltak, másban hittek és más volt a neveltetésük, világnézetük, sokszor még az anyanyelvük is, ám volt egy kérdés, amelyben nem volt vita: hittek abban, hogy a szabadság és a demokrácia egyként fontos, létérdek mindenki számára" – mondta Lékó Péter nemzetközi sakknagymester ünnepi beszédében. Lékó szerint a legalapvetőbb elvárás, hogy nem vonjuk kétségbe a másik magyarságát, hazaszeretetét és tisztességét csak azért, mert részletekről más a véleményünk.

A megemlékezés végén az önkormányzat, az egyetem, a közgyűlésben résztvevő pártok, így az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői, valamint a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Kossuth Lajos szobrát.

Cikk 1
Cikk 2
Cikk 3
Cikk 4
Képek az ünnepségről


Március 12.
Kállai Gábor előadása a Mindentudás Egyetemén Kállai Gábor nagymester, a Magyar Sakkszövetség társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója (korábban szakmai igazgatója) a Mindentudás Egyetemének rendezésében a Jövő Háza Teátrumában (Budapest, II. ker. Fény u. 20-22.) 2007. március 12-én 19.30-kor "Hol végződik a sakktábla?" címmel előadást tart. A részvétel díjmentes! Az előadást a Duna II. Autonómia TV élőben adja! Ismétlés a Duna TV-n március 13-án 22.35-kor.

Cikk - előadás - regisztráció
Kritika


Március 10.
Cappella la Grande, 2007 Franciaország észak-keleti csücskében, Cappelle la Grande-ban március 3-10. között immáron 23-ik alkalommal rendeztek nyílt versenyt. Az idei versenyen 56 országból 608-an(!) vettek részt, köztük 87 nemzetközi nagymester és 81 nemzetközi mester. Az alapversenyen 6-os holtverseny alakult ki az élen. 9-ből 7 pontot szereztek: Wang (kínai), Mirosnyicsenko (ukrán), Gasimov (azeri), Arutinyan (grúz), Drozdovszkij (ukrán) és Yemelin (orosz) nagymesterek. A rájátszást, így a versenyt is a kínai Yue Wang nyerte. A magyarok közül Erdős Viktor 5,5 ponttal a 78., Balogh Csaba ugyancsak 5,5 ponttal a 85. lett.

A verseny hivatalos honlapja
A végeredmény
Fényképek
Partik .pgn formátumban


Március 10.
Moralia-Linares 2007 Évről évre a világ egyik legrangosabb sakkversenye a linaresi. Az idei versenyre 8 nagymestert hívtak meg, akik 2 fordulós körmérkőzéses versenyen mérték össze tudásukat. Az idei verseny rendhagyó volt, az első "félidőt" a mexikói Moreliaban rendezték meg, utána költöztek a résztvevők Linaresbe. A végső győzelmet az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand szerezte meg 8,5 ponttal, második, nagy hajrával az orosz Alexander Morozevics lett (7,5 pont). Ugyancsak 7,5 pontot szerzett a norvég csodagyerek, Magnus Carlsen. A negyedik helyen az örmény Levon Aronyjan zárt 7 ponttal (50%), az ötödik az ugyancsak 7 pontos orosz Peter Szvidler lett. Hatodik az ukrán Vaszilij Ivancsuk (6,5 pont), hetedik a bolgár exvilágbajnok, Veszelin Topalov (6 pont), míg az utolsó, ugyancsak 6 ponttal, az idei ACP rapid világkupa győztes, Lékó Péter. A versenyen senki sem maradt veretlen.

Cikk
A verseny hivatalos honlapja
Játszmák lejátszható formában
Táblázatok
Fényképek


Március 3.
Garri Kaszparov volt az egyik vezetője a Szentpéterváron utcára vonult ellenzékieknek Garri Kaszparov 2005-ös visszavonulásakor bejelentette, hogy politizálni fog. Azóta egyre többet hallani a polgárjogi harcossá lett exvilágbajnokról, amint politikai megmozdulásokat szervez, vagy egyszerűen csak részt vesz rajtuk. A legutóbbi eset március 3-án Szentpéterváron történt, ahol Kaszparov (Michail Kaszjanov volt orosz kormányfő mellett) az egyik főszervezője volt az utcára vonult, Putyin ellen tüntető tömegnek, amely a rendőrséggel is összecsapott.

Cikk
Video



február



Február 28.
2007. évi Időelőnyadásos Grand Prix A Westend Citycenter adott otthont a február 28-án lebonyolított 2007. évi Időelőny adásos Villám Grand Prixnek. Sok jónevű játékos vett részt a megmérettetésen, ahol minél több Élő-pontja volt valakinek, annál kevesebb gondolkozási idővel gazdálkodhatott. A döntőben Gyimesi Zoltán nagymester legyőzte Almási Zoltán nagymestert. A harmadik helyen Erdős Viktor végzett, aki Balogh Csaba ellen győzött a kisdöntőben.

Részletes eredmények


Február 27.
Bánusz Tamás és Rudolf Anna A 9 fordulós, 2007-es junior bajnokság nagy küzdelmet hozott mind a fiúknál, mind a lányoknál. A végeredmény:
Fiúk:
1. Bánusz Tamás 6,5 pont 2. Fodor Imre 6 pont 3. Boros Dénes 5,5 pont 4. Erdős Viktor 5,5 pont
Lányok:
1. Rudolf Anna 8 pont 2. Ignácz Mária 6,5 pont 3. Ruszin Anna 5,5 pont

Forrás: a Sakkszövetség Ifiportálja


Február 11.
Ifjúsági sakkozóink elismerése 2007. február 11-én a Hotel Aquincum dísztermében ifjúsági sakkozóink elismeréseket vehettek át. Az év ifjúsági versenyzője Prohászka Péter Európa-bajnokunk, az év edzője Lukács Péter, az év kapitánya Csom István nagymester, az év legjobb NB-s egyesülete a Decs SE, az év legjobb nem NB-s egyesülete a Békési TE lett. Díjakat vehetett át a Mitropa Kupa győztes csapat (Erdős Viktor, Bérczes Dávid, Papp Gábor, Bánusz Tamás) és lány Európa-bajnokaink (Ignácz Mária, Domány Zsófia, Harsányi Kinga és Hittér Gabriella) valamint EU bajnokunk (Rapport Richárd). A további díjazottakat az alábbi linken olvashatják.

Cikk


Február 4.
Kramnyik megnősült Vlagyimir Kramnyiknak 2007. február 4-én volt az egyházi esküvője, Párizsban, az St. Alexandre Nevsky ortodox templomban. Felesége Marie-Laure Germont, francia újságírónő. Az eseményen a fényképek tanúsága szerint résztvett Borisz Szpaszkij is, a sakkozás 10. világbajnoka, aki néhány nappal korábban ünnepelte 70. születésnapját.

Képek az esküvőről Kramnyik honlapján



január



Január 30.
Borisz Szpasszkij 70 éves Borisz Vasziljevics Szpasszkij 70 éves! A sakkozás 10. világbajnoka 1937. január 30-án született Leningrádban. 5 éves korában tanult meg sakkozni. 10 évesen Mihail Botvinnik ellen szimultán partit nyer, ekkor figyel fel rá a világ. 18 évesen szerzi meg a nemzetközi nagymesteri címet, és ekkor lesz junior világbajnok is. 19 évesen már világbajnokjelölt. Kétszeres szovjet bajnok (1961, 1973). 1966-ban mérkőzik meg először a világbajnoki címért Tigran Petroszjannal, de minimális arányban alulmarad. 1969-ben azonban már két ponttal többet gyűjt, mint ellenfele és elhódítja a világbajnoki címet. 3 évvel később, az évszázad meccsén, Robert James Fisher ellen kikap és elveszíti a címet. 1978-ban harmadik felesége révén francia állampolgárságot kap. 2006. október 1-én egy San Franciscoban tartott előadása közben agyvérzést kapott, de állítólag már jól van.

Életrajza angolul
A FIDE elnökének levele 70-ik születésnapja alkalmából


Január 28.
Wijk aan Zee magyarok nélkül három győztes Wijk aan Zee-ben (Hollandia) az idénynyitó szupertornán  - hosszú évek óta először - nem  volt magyar résztvevő. 14 szupernagymester ült le a bábukhoz január 12-én, közöttük a jelenlegi világbajnok Vlagyimir Kramnyik, valamint az exvilágbajnokok közül Veszelin Topalov, Viswanathan Anand és Ruszlan Ponomarjov. A január 28-án végetért körmérkőzéses versenyen csak ketten maradtak veretlenek, Levon Aronyjan és Vlagyimir Kramnyik. Aronyjan 8,5 pontot szerzett, ugyanannyit, mint Topalov és Tejmur Radzsabov - ők hárman végeztek az élen, Kramnyik 8 ponttal csak a negyedik, Anand 7,5-el pedig csak az ötödik lett.

A verseny hivatalos honlapja
A végeredmény (táblázat)
Fényképek
Játszmák
Cikk


Január  25.
Károlyi Tibor könyvbemutató Soltvadkerten a Művelődési házban mutatja be Károlyi Tibor nemzetközi mester Garri Kaszparovról írt könyvét 2007. január 27-én 15 órakor. A szerző a már visszavonult exvilágbajnok néhány játszmáját kivetítő segítségével elemzi is a nagyközönség számára. A 2-3 órásra tervezett előadásra mindenkit szeretettel várnak, a belépődíj: 300.- Ft.

Cikk


Január 14.
Papp Gellért nyerte az évadnyitó Opent

Papp Gellért, az NB II-es Hóbagoly SE (Budapest) versenyzője nyerte a Helyilapok évadnyitó nyílt versenyét. Az idén 80 fő indult el a már hagyományosnak számító nemzetközi nyílt versenyen, amelyet a Magyar Sakkszövetségben, Budapesten rendeztek meg. Öt országból 4 nemzetközi mester és 7 Fide-mester is részt vett a versengésben. A második helyen Kovács Gábor végzett, a harmadik helyen pedig hatos holtverseny alakult ki Horváth András, Werner Dimo, Széll Lajos, Dr. Kahn Evart, Galyas Miklós és Nagy Zoltán között.


Cikk



Január 10.
Lékó Péter ACP világkupa győztes Jól kezdte az évet Lékó Péter! Ogyesszában az első ACP rapid világkupán győzött. A kieséses rendszerű versenyen Lékó a 8 közé jutásért Ivan Szokolov ellen győzött 1,5-0,5-re. Következő ellenfelét, Szergej Rublevszkijt 2-0-ra verte, majd Borisz Gelfanddal izgalmas elődöntőt vívott és 3-2-re, a hirtelen halál partiban sikerült kiharcolnia a továbbjutást a döntőbe, ahol Vaszilij Ivancsuk ellen három döntetlen után a negyedik játszmát, és ezzel a döntőt is megnyerte. Jutalma 40 ezer dollár és a kisképen is látható ékkövekkel díszített aranyozott trófea volt.

A verseny hivatalos honlapja
A részletes végeredmény
Cikk
Cikk és interjú Lékó Péterrel






VISSZA A SAKK-HÍREK OLDALRA

Látogatóim száma 2007.január 1-e óta:
Free Web Counter
HTML Hit Counters



 Copyright, Honfi György, 2007