Felvétel a kedvencek közé


SAKK-HÍREK

Röviden. Pár mondatban. 

szerkeszti: Honfi György

(utolsó frissítés: 2007. január 3.)

2006



december


 December 14.
Prohászka Péter teljesítette a nemzetközi mesteri normát Prohászka Péter a decemberi Első Szombat nagymesterverseny megnyerésével nemzetközi mesteri normát teljesített. A 13 éves ifjú reménységünk most többek között 3 nemzetközi nagymestert, 6 nemzetközi mestert utasított maga mögé és 1 teljes ponttal túl is teljesítette a nemzetközi mesteri normát. Mivel Péternek ez a 3. normateljesítése, már csak a FIDE jóváhagyására vár, hogy megkapja a nemzetközi mesteri címet! Gratulálunk!

Prohászka Péter december 14-én Vác Város Sportjáért kitüntető címet vehetett át a város polgármesterétől, dr. Bóth Jánostól.

Cikk
Táblázat

 December 9.
Topalov - Polgár Judit rapid vaksakk mérkőzés 2006. december 7-9. között rendezték meg a bilbaói Guggenheim Múzeumban Veszelin Topalov exvilágbajnok és női ranglista vezetője, Polgár Judit között azt a hatjátszmás rapid párosmérkőzést, ahol a feleknek a szemüket bekötve kellett sakkozniuk egymással. A mérkőzés első és harmadik játszmáját a bolgár nagymester nyerte, az utolsót pedig Judit, így alakult ki a 3,5-2,5 arányú végeredmény.

A verseny hivatalos oldala
Cikk
A partik
Cikk sok képpel


December 5. 
Meghalt Dávid Bronstein 2006. december 5-én Minszkben (Fehéroroszország) meghalt az 1950-es, 60-as évek egyik legjobb sakkozója, az ukrán származású Dávid Bronstein nagymester. Legjelentősebb eredménye az 1951-es világbajnoki párosmérkőzésen kiharcolt 12-12-es döntetlen, Michail Botvinnik, a sakkozás 6. világbajnoka ellen. Bronstein 1939-ben ukrán bajnok, 1946-ban Moszkva bajnoka volt. 1948-ban és 1949-ben megnyerte az orosz bajnokságot. 4-szeres olimpiai bajnok a Szovjetúnió sakkcsapatával. Bronstein számos sakkkönyvet és újságcikket is írt.

Wikipedia
Bronstein 1930 játszmája PGN formában


December 5. 
Kramnyik-Deep Fritz
Bonnban november 25-december 5. között 6 játszmás mérkőzést rendeztek a sakkozás 14. világbajnoka, az orosz Vlagyimir Kramnyik és a Deep Fritz sakkprogram között. A programot a hamburgi ChessBase cég fejlesztette ki. A számítógép programozói szerint a gép már a pozíciós állásokat is jól kezeli, taktikailag pedig már régóta jobb az embernél.

Ezen a mérkőzésen a második és a hatodik játszma dőlt el. A másodikban Kramnyik egylépéses mattot nézett el, a hatodikban pedig a gép túljátszotta. Eljött tehát az a korszak, amikor a számítógép már jobban sakkozik az embernél!

A verseny honlapja
A játszmák
Cikk



november



November 16. 
Lékó Péter nyerte a Tal emlékversenythttp://www.russiachess.org/eng/content/view/12/71/
Végre kijött a lépés Lékónak és újra szép sikernek örülhettünk! Moszkvában november 4-16. között emlékversenyt rendeztek a sakkozás legendás világbajnoka, Mihail Tal emlékére. A 10 fős szuperversenyen Lékó 5,5 ponttal (2 plusszal) Bucholz számítással megelőzte a szintén 5,5 pontos ukrán Ruszlan Ponomarjovot és az örmény Levon Aronyjant. A versenyen minden egyes résztvevő Élő-pontszáma 2700 felett volt!

Cikk
A játszmák PGN formában

November 15.
INGYENES KONZULTÁCIÓ November 20-án November 20-án ingyenes konzultációt tartok 18-19 óra között az MSN-en. A sakk.extra@vipmail.hu MSN-címen érhet el. Mondja el véleményét vagy javaslatát az oldallal kapcsolatban Ön is! Ha kíváncsi valamire, kérdezze meg! Mindenkit szeretettel várok!

Honfi György

November 12.
Hoogoveen szupertorna Megkezdődött a 2006/2007-es sakkcsapat bajnokság. Mint ismeretes az utóbbi öt bajnokságot a Zalaegerszegi Csuti SK csapata nyerte. Az idén a szintén zalai Aquaprofit Nagykanizsa csapata nagy vetélytársnak ígérkezik, hiszen Polgár Judittal erősítettek. Világsztárjaink közül Lékó Péter nem játszik a magyar bajnokságban, Almási Zoltán a Honvédot erősíti. Az első fordulóban a Csuti SK 4 pont előnyre tett szert, ugyanis nagyarányú, 11-1-es győzelmet aratott a Tabáni Spartacus csapata ellen, míg a Nagykanizsa "csak" 7-5-re verte a Honvédot...

A bajnokság eredményei
Polgár Judit Nagykanizsán
Interjú Polgár Judittal a Nemzeti Sportban
Interjú Polgár Judittal a Magyar Hírlapban
Interjú Polgár Judittal a Hiradóban (video)



szeptember - október


Október  28.
Hoogoveen szupertorna Hoogoveenben (Hollandia) befejeződött a 2006-os Essent szupertorna. A négy meghívott nagymester, az exvilágbajnok bolgár Veszelin Topalov, a magyar Polgár Judit, az azeri Sahriyar Mamedgyarov és a holland Ivan Szokolov kétfordulós körmérkőzéses versenyét nagy küzdelem jellemezte, mindössze két parti végződött döntetlennel! Meglepetésre Topalov gyengén szerepelt, Szokolovval együtt kiérdemelték a "Polgár Judit legjobb pontszállítói" címet - Judit mindkettőjüket 2-0-ra verte. De a tornagyőzelemhez ez sem volt elég, mivel a junior világbajnok, Mamedgyarov is ugyanannyi pontot gyűjtött, mint Judit. Az egymás elleni eredményük az azeri nagymester számára volt kedvező, így ő vihette haza az első helyért járó üvegsakk készletet. Polgár Judit Topalov elleni első győzelméért szépségdíjat kapott.

A végeredmény: 1. Mamedgyarov 4,5 pont 2. Polgár Judit 4,5 pont 3. Topalov 2,5 pont 4. Szokolov 0,5 pont.

A főversennyel egyidőben megrendezett nyílt versenyt Jan Werle és Cseparinov nyerte holtversenyben, magyar résztvevő nem volt.

A verseny hivatalos honlapja
A játszmák (PGN formátumban)
Fényképek
Videó
Cikk

Október 22.
Guinnes rekord Mexico Cityben A német chessbase.com október 24-én számolt be a vasárnap Mexico Cityben felállított új sakkszimultán rekordról. A belváros egyik főterén (El Zócalo) 14000 résztvevő gyűlt össze és ezzel megdöntötték 2005 nyarán, Santa Mariaban (Kuba) felállított 13500 fős rekordot. Egy helyen még soha nem játszottak ennyien sakkot! Az eseményt a világűrből is lehetett látni! A nagyszabású esemény védnöke Anatolij Karpov, a sakkozás 12. világbajnoka volt, aki 1951 róla szóló könyvet dedikált a rendezvény alatt, ami szintén Guinnes rekord! (Karpov 1951-ben született.)

A cikk (sok képpel)

Október  17.
Prohászka Péter 13 évesen nagymester normát teljesítetthttp://www.freeweb.hu/firstsaturday/0610/gm.htm U-14-es Európa bajnokunk, Prohászka Péter ismét remekelt. Az EB cím megnyerése utáni első versenyén, Budapesten az októberi Első Szombat verseny megnyerésével először teljesítette a nagymesteri normát! Prohászka Péter teljesítménye, ebben az életkorban világszenzációnak számít! A magyar sakkozás történetében csak Lékó Péter és Polgár Judit értek el ilyen fiatalon nagymesteri normát. Péter jelenleg 2392 Élőponttal és FIDE mesteri címmel rendelkezik, a Maróczy Géza Központi Sakkiskola növendéke, Pintér József és Lukács Péter nagymesterek tanítványa, az MTK versenyzője. Nagyon ígéretes tehetségnek tartják!

A normateljesítéshez gratulálunk! Csak így tovább!

Cikk
Táblázat

Október  8-14.
Fügenben (Ausztria) 22. alkalommal rendezték meg a férfiak és 11. alkalommal a nők számára a Sakkcsapat Európabajnokságot, a BEK-et. A férfiaknál az orosz Tomszk-400 csapata (Morozevics, Jakovenko, Bologan, Tkacsjev, Inarkijev, Szmirnov, Napomnijacsi, Belozerov) szoros küzdelemben megvédte tavalyi bajnoki címét. A második és harmadik helyen a szintén orosz csapat, a Lagyja Kazany és az Ural Szverdlovszk végzett. A magyar bajnok, a Zalaegerszegi Csuti SK a tavalyi 14. helyéről visszacsúszott a 22.-re.

A nőknél nem indult a tavalyi bajnok és magyar csapat sem. A győzelmet az örmény Mika Jereván (Csiburdanidze, Danjeljan, Kurtsidze, Aginjan) csapata szerezte meg, a grúz Energy-Investi Sakartvelo és az orosz AVS Krasznoturinszk csapata előtt.

A verseny hivatalos honlapja

Szeptember 23 -
Október 13.

VLAGYIMIR KRAMNYIK A SAKKVILÁGBAJNOK!


Vlagyimir Kramnyik az új sakkvilágbajnok!



A DÖNTŐ VÉGEREDMÉNYE:

TOPALOV - KRAMNYIK
7,5 - 8,5












A kalmük fővárosra, Elisztára figyel a sakkvilág. Címegyesítő párosmérkőzést játszik a 2005-ös FIDE világbajnoka, a bolgár Veszelin Topalov és a klasszikus sakk világbajnoka, az orosz Vlagyimir Kramnyik, aki címét még 2000-ben szerezte Garri Kaszparov legyőzésével és 2004-ben Brissagoban Lékó Péter ellen meg is tudta védeni.

1. játszma, 2006. szeptember 23.
Kramnyik - Topalov 1-0
Ebben a partiban Topalov önmagát győzte le. Az 57. lépésben nagyot hibázott, a biztos döntetlen helyett győzelemre tört és emiatt veszítette el végül a partit.

2. jásztma, 2006. szeptember 24.
Topalov - Kramnyik 0-1
A partiban kölcsönösen sokat hibáztak a küzdő felek, Topalov gyakorlatilag 3 lépéses, viszonylag könnyen észrevehető nyerést hagyott ki, majd később több döntetlenesélyes folytatást is. Kramnyik megint lecsapta a magas labdát...

3. játszma, 2006. szeptember 26.
Kramnyik - Topalov döntetlen
A partiban világossal Kramnyik kis előnyre tett szert, de Topalov aktívan és jól védekezett. A parti végül örökös sakkal lett döntetlen.

4. játszma, 2006. szeptember 27.
Topalov - Kramnyik döntetlen
A partiban Topalov szemre nagyon jól állt, de mivel Kramnyik állásában nem voltak gyengeségek, pontos védekezéssel döntetlenre mentette a partit.

5. játszma, 2006. szeptember 29.
Kramnyik - Topalov 0-1
A tény: Topalov sötéttel szépített, mert Kramnyik nem jelent meg a játékasztalnál. Az állás jelenleg 3-2 Kramnyik javára. De lehet, hogy a meccs itt véget is ér. Botránnyal. Mert nem nyílt ki egy toalett ajtó...

6. játszma, 2006. szeptember 30.
Topalov - Kramnyik
Elhalasztva. A tárgyalások egyelőre még folynak a mérkőzés folytatásáról. Kramnyik a bolgárok szerint 50-szer(!) ment ki a vécére a 4. játszma közben, ami szerintük, több, mint gyanús! Kramnyik ezt nem tagadta, de az okát sem tudtuk meg, hogy miért látogatta ilyen sűrűn az illemhelyiséget. A sakkozók találgatnak. Csak remélhetjük, hogy a meccs folytatódik... (Zárójelben szerényen megjegyezném, hogy egy címegyesítő párosmérkőzésen a sakkal kéne foglalkozni, nem mással!)

6. játszma, 2006. október 2.
Topalov - Kramnyik döntetlen
Nem tudni, hogy mivel vették rá Kramnyikot a meccs folytatására, de örüljünk, hogy újra, (3-2-ről) folytatódik a címegyesítő világbajnoki döntő. A hatodik játszmában Topalov viszonylag korán lecserélte a vezéreket és alig egyórai játék után döntetlenben állapodtak meg a felek. Az idegek most talán megnyugszanak... Egy pihenőnap következik, ráfér mindenkire! A döntő új időbeosztás szerint folytatódik.

7. játszma, 2006. október 4.
Topalov - Kramnyik döntetlen
Izgalmasnak nem volt nevezhető a 7. játszma. Az elfogadott vezércselben Topalov nem tudott mit kezdeni világossal. Kramnyik megragadta a kínálkozó alkalmat, gyalogot nyert, majd pontos védekezése után a lépésismétléses döntetlenbe a 60. lépésben beletörődtek a küzdő felek.

8. játszma, 2006, október 5.
Kramnyik - Topalov 0-1
Topalov sötéttel kiegyenlített! Megint vezércselt játszottak a világbajnokok, csak fordított színekkel, mint az előző partiban. Szemmel láthatóan mindketten nagy kedvvel játszottak. Kramnyik a megnyitásban Fc6 lépésénél túlbecsülte az esélyeit. Két huszárjáért egy bástyát és egy gyalogot kapott. Aktivitását Topalov egyensúlyozni tudta és az időzavarban átvette a kezdeményezést is. Kettős gyalogáldozattal király elleni támadáshoz jutott, és csak azért nem adott mattot, mert Kramnyik a játszmát a az 52. lépésben feladta. Az állás 4-4, nagy kár, hogy az egyik parti nem sakktábla mellett dőlt el!

9. játszma, 2006. október 7.
Topalov - Kramnyik 1-0
Topalov 0-2-ről fordított, és most már ő vezet 5-4-re! Ebben a játszmában ismét a szláv védelem került terítékre és mindvégig Topalov akarata érvényesült a sakktáblán, Kramnyiknak a döntetlenre sem volt komoly esélye. 

10. játszma, 2006. október 8.
Kramnyik - Topalov 1-0
Kramnyik a katalán megnyitásban meglepte Topalovot, aki előbb gyalogot, majd minőséget vesztett. Az időellenőrzés után, a 43. lépésben az újabb gyalogvesztés láttán feladta a játszmát. Amire már kevesen fogadtak volna: Kramnyik azonnal kiegyenlített! Vajon mit tartogat még számunkra ez a címegyesítő mérkőzés?

11. játszma, 2006. október 10.
Topalov - Kramnyik döntetlen
Egy újabb szláv védelmű játszma. Topalov nem tudott semmi érdemlegeset felmutatni ebben a partiban. Gyaloghátrányos, ellenkező színű futós végjátékra bonyolított le, amelyet Kramnyik még játszott egy darabig. A 66. lépésben állapodtak meg a felek döntetlenben.

12. játszma, 2006. október 12.
Kramnyik - Topalov döntetlen
Ismét szláv védelem, de ezúttal fordított színekkel. Érdekes parti, világos a vezérszárnyon, sötét a királyszárnyon rohamozott, végül örökös sakkal lett döntetlen a parti a  47. lépésben. Rájátszás, 4 rapid parti következik, 25-25 perces gondolkozási idővel.

Rájátszás 1. játszma, 2006. október 13.
Topalov - Kramnyik döntetlen
Elfogadott vezércsel. Kis fehér előny, pontos védekezés sötét részéről. Topalov gyalogáldozattal megpróbálta bonyolítani az állást, de Kramnyik továbbra is jól védekezett. Döntetlen lett a 47. lépésben, teljesen egál állásban.

Rájátszás 2. játszma, 2006. október 13.
Kramnyik - Topalov 1-0
Ismét vezércsel. A középjátékban Toplalov átvette a kezdeményezést, de Kramnyik ügyesen megszállta a d5 mezőt a huszárjával és jobb állásra tett szert, amelyet aztán meg is nyert a 45. lépésben.

Rájátszás 3. játszma, 2006. október 13.
Topalov - Kramnyik 1-0
Szláv védelem. A középjátékban lavírozás folyik, majd Topalov kettős gyalogáldozattal támadáshoz jut. A bástyaáldozat utáni bonyodalmak után Topalov vezéréért Kramnyiknak bástyája, huszárja és két gyalogja maradt. Ezt az állást Topalov néhány lépésben megnyerte.

Rájátszás 4. játszma, 2006. október 13.
Kramnyik - Topalov 1-0
Ismét szláv védelem. Kramnyik a középjátékban gyalogot nyert, majd pontos játékkal érvényesítette az előnyét. Kramnyik a sakkvilág új, immáron egyetlen királya!

A verseny hivatalos honlapja

Szeptember 9-20. 
Ifjúsági Európabajnokság, Herceg Novi, 2006 Herceg Noviban (Montenegro) rekordszámú versenyző részvételével végetért a 16. Ifjúsági Európabajnokság, amelyen szép magyar siker is született. Az U-14-es kategóriában Prohászka Péter, az MTK versenyzője nagy küzdelemben 9-ből 7,5 ponttal Európabajnok lett! A lányoknál Vincze Andrea (U-12) ezüstérmet szerzett. A magyarok teljesítménye közül említést érdemel még Pap Gyula (U-16) 4. helye, Rapport Richárd (U-12) 8. helye, Gonda László (U-18) 10. helye és Ignácz Mária (U-16) 12. helye.

Az ugyanitt megrendezett ifjúsági rapid sakkcsapat EB-n U-14-es és U-18-as csapatunk is ötödik lett. Rapid egyéniben Szabó Krisztián (U-18) bronzérmes lett.

Befejezésként, a hagyományoknak megfelelően villámversenyt is rendeztek, amelyen Hittér Gabriella (U-14) aranyéremnek örülhetett!

A verseny hivatalos honlapja
Cikk

Szeptember 17. 
Szeged adott otthont szeptember 9-17. között az idei, 2006-os, sorrendben 54. magyar női bajnokságnak. A III. Szeged Kupa néven megrendezett nemzetközi nyílt verseny 1500 eurós első díj vonzotta a külföldi női versenyzőket is.

A 36 résztvevő 9 fordulós svájci rendszerű tornán döntötte el a helyezések sorsát. A végső győzelmet a grúz Nino Hurcidze szerezte meg 7,5 ponttal, az ugyancsak 7,5 pontos szlovén Anna Muzicsuk előtt. A harmadik helyen Gara Tícia végzett 7 ponttal és ezzel ő szerezte meg a 2006-os női bajnoki címet.

Az alapversenyen 4. helyet elért Schneider Veronika (5,5 pont) a női bajnokság 2. helyezettje, s egyben a 20 év alatti női bajnok. Az alapversenyen 5. helyen zárt Mádl Ildikó (5,5 pont) az idei bajnokság bronzérmese.

A verseny hivatalos honlapja
A végeredmény
A bajnokság játszmái

Szeptember 3. 

Miskolc már második alkalommal rendez hazai viszonylatban kiemelkedőnek számító rangos sakkeseményt. Az első rapid mérkőzést Lékó Péter és Michael Adams között tavaly, 2005-ben rendezték és 4-4 arányú döntetlennel zárult. Az idén Lékó ellenfele Anatolij Karpov, exvilágbajnok, a sakkozás 12. világbajnoka volt. Jövőre Miskolc Lékó-Kramnyik párosmérkőzést szeretne rendezni.

A rapid partikban jóval kevesebb játékidő áll a versenyzők rendelkezésére, mint egy rendes játszmában, ezért sokan a rapid játék sportértékét megkérdőjelezik. Egy biztos, hogy a nézők számára sokkal látványosabb, még akkor is, ha az emberi hibatényező előfordulása sokkal gyakoribb. Persze a felkészültség, a rutin, a leleményesség ebben a műfajban is döntő lehet.

A 8 játszmás párosmérkőzésen ugyan csak egyetlen játszma dőlt el, a harmadik, a nézők mégis nagyon jól szórakoztak és végül magyar győzelemnek tapsolhattak. Lékó Péter 4,5-3,5 arányban legyőzte Anatolij Karpovot.

A verseny hivatalos honlapja
Partik



augusztus


Augusztus 22.

Az amerikai Credit Suisse cég fennállásának 150. évfordulója alkalmából 2 fordulós villámversenyt rendeztek Zürichben, 2006. augusztus 22-én, Garri Kaszparov, Anatolij Karpov, Polgár Judit és Viktor Korcsnoj részvételével. Az egész világ figyelemmel kísérte az eseményt, melynek legfőbb érdekessége, hogy visszavonulása után Kaszparov most ült először sakkasztalhoz. Mint elmondta, ilyen típusú rendezvényeken ezután is szívesen részt vesz, hogy a sakkot népszerűsítse. Polgár Judit, második gyermeke születése után ezen a rendezvényen játszott először.

A villámversenyt Kaszparov nyerte 4,5 ponttal, 2. Karpov 4,5 pont 3. Polgár Judit 2,5 pont 4. Korcsnoj 0,5 pont.

Cikk 1
Cikk 2
Partik

Augusztus 20.
A verseny hivatalos honlapjának, a Chess Tigersnek a tájékoztatása szerint, minden eddigi rekordot megdöntve, összesen 622 fő gyűlt össze Mainzben (Németország) az idei nemzetközi nyílt sakkfesztiválon. A 13. Ordix Open névre keresztelt 11. fordulós schnellversenyt augusztus 19-20. között rendezték meg svájci rendszerben. A győzelmet az exvilágbajnok üzbég Rusztam Kaszimdzsanov szerezte meg 9,5 ponttal, az ugyancsak 9,5 pontos azeri Shakhriyar Mamedyarov előtt. A magyarok is jól szerepeltek a tornán, Ruck Róbert 9 ponttal a 6., Gyimesi Zoltán 8,5 ponttal a 10., Balogh Csaba, Erdős Viktor és Almási Zoltán 8-8 ponttal a 25-27. helyen végzett. Az ugyancsak 8 pontos Portisch Lajos a 35. helyen, Szabó Krisztián pedig a 42. helyen zárt.
A sakkfesztivál keretén belül 8 fordulós rapid mérkőzést játszott Visvanathan Anand és Tejmour Radjabov. Az indiai exvilágbajnok 5-3 arányban győzött.
Ugyancsak 8 fordulós mérkőzést vívott a másik két világklasszis, Levon Aronyjan és Peter Szvidler. Az eredmény itt is 5-3 lett, Aronyjan javára.

Részletes eredmények
Cikk



Augusztus 7.
Az indiai Pentala Harikrishna nagymester (2682) nyerte 6,5 ponttal a kétfordulós IV. Marx György nagymesterversenyt Pakson, az ukrán Zahar Efimenko (2632, 5,5 pont) előtt. A harmadik helyen a magyar Almási Zoltán (2672) és a kínai Yue Wang (2626) végzett 5-5 ponttal.

A 7 fordulós nyílt versenyen a magyar Flumbort András nemzetközi mester (2510) győzött 5,5 ponttal, 2. Predrag Bodiroga (szerb nk. mester, 2399) 5 pont 3. Gonda László (magyar nk. mester, 2447) 5 pont.

A verseny hivatalos honlapja
A verseny végeredménye
A játszmák (lejátszható formában)



Augusztus 6.
Vlagyimir Kramnyik nyerte a 2006-os dortmundi szupertornát. Kramnyik az utolsó fordulóban Lékó Péter legyőzésével szerezte meg a végső győzelmet. Lékónak egy döntetlen is elég lett volna a torna megnyeréséhez, de az orosz világbajnok ellen úgy látszik neki nem megy a játék. Talán emlékeznek még, a világbajnoki párosmérkőzésen Péternek egy döntetlen hiányzott a végső győzelemhez, de az utolsó partit elveszítette.

A végeredmény:
1. Kramnyik (orosz, 2743) 4,5 pont 2. Szvidler (orosz, 2742) 4,5 pont 3. Adams (angol, 2732) 4 pont 4. Lékó Péter (magyar, 2738) 4 pont 5. Gelfand (izraeli, 2729) 4 pont 6. Naiditsch (német, 2664) 3,5 pont 7. Aronyjan (örmény, 2761) 2 pont 8. Zsobava (grúz, 2651) 1,5 pont

A verseny hivatalos honlapja
A verseny játszmái (lejátszható formában)
Cikk




július




Július 28.
Jessie Gilbert, az angol utánpótlás reménysége, a női nagymesteri cím várományosa a Pardubicében (Csehország) megrendezett nemzetközi versenyen szállodai szobájának 7. emeleti ablakából kiesett és szörnyethalt.

A cseh rendőrség feltételezése szerint a londoni lány alvajáró volt, de  az öngyilkosság lehetőségét sem lehet kizárni. Az ügyet még vizsgálják.

Cikk 1
Cikk 2
Cikk 3


Július 19.
Végetért Balatonlellén a 6. ifjúsági sakkcsapat Európabajnokság. A lányoknál magyar győzelem született, míg a fiúknál szoros küzdelemben a magyar csapat a második lett.

A végeredmény:
Fiúk: 1. Oroszország (Necsepurenko, Levin, Rozum, Jakszin, Aldohin) 11 pont 2. Magyarország (Szabó Krisztián, Gonda László, Boros Dénes, Bánusz Tamás, Bakos Balázs) 10 pont 3. Németország 10 pont 4. Horvátország 10 pont.
Lányok: 1. Magyarország (Ignácz Mária, Domány Zsófia, Harsányi Kinga)  10 pont 2. Románia 9 pont 3. Szlovákia 9 pont 4. Horvátország 9 pont 5. Oroszország 9 pont.

A verseny hivatalos honlapja
Cikk


Július 6.
Polgár Juditnak július 6-án kislánya született. A hírt a szegedi Chess-Press Sakközpont tette közzé a 66. számú hírlevelében. A kislány 3,5 kilogrammal született és a Hanna nevet kapta. Hanna Polgár Judit második gyermeke, a bátyja, Olivér látható szülei társaságában a bal oldali kisképen. Szívből gratulálunk!

A hírlevél
Családi képek a Polgár családról




június




Június 21.
Bár a hírt csak július végén röpítették világgá a hírügynökségek, döbbenettel olvashattuk, hogy a 79 éves Dr. Bacskulin József szemészprofesszort Kanári szigeteki otthonában, La Palmában június 21-én kirabolták és brutális módon megölték. A két gyanúsítottat a spanyol rendőrség elfogta, a nyomozás még folyik.

A professzor a szürkehályog újszerű eltávolításával szerzett világhírnevet és vagyont magának. Nemzetközileg jegyzett sakkozó (Élőpontja 2072), mecénás volt. Magyarországon sok sakkozónak volt jó barátja. Emlékét megőrizzük!

Cikk 1
Cikk 2
Cikk 3
Cikk 4
Cikk 5


Június 12.
2006 nyarán második alkalommal kerül bemutatásra a Budai Várban a Szent György téren a "Sakk-Matt-Vár" névre keresztelt kosztümös élősakk bemutató. Aki teheti nézze meg! A részvétel az idén ingyenes!

A 25-30 perces előadások időpontjai:
2006. június 24. 17 óra
2006. június 25. 17 óra
2006. július 1. 17 óra
2006. július 2. 17 óra
2006. július 8. 17 óra
2006. július 9. 17 óra
2006. július 15. 17 óra
2006. július 16. 17 óra

Cikk 1
Cikk 2


Június 3.
Kirszan Iljumzsinov további négy évig irányíthatja a FIDE-t, erről döntött a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tisztújító kongresszusa, amelyet a 37. Sakkolimpia idején, Torinóban tartottak. Iljumzsinov 96, míg kihívója a holland Bessel Kok 54 szavazatot kapott. (Mi magyarok Iljumzsinovra szavaztunk.) A kalmük milliárdos 1995 óta irányítja a testületet. A FIDE kongresszus határozott a 2010-es sakkolimpia helyszínéről is, amelyet Hanti-Manszijszk (Oroszország) rendezhet meg.

A június 13-án újjáalakult FIDE elnökségnek nincsen magyar tagja.

Cikk


Június 2-5.
Szegeden rendezték meg az idén június 2-5. között az Országos korcsoportos rapid sakkbajnokságot. A győztesek:

U-8  fiú: Antal Tibor Kende lány: Shan He Jia
U-10 fiú: Csonka Balázs lány: Terbe Júlianna
U-12 fiú: Szabó Bence lány: Vince Andrea
U-14 fiú: Prohászka Péter lány: Hittér Gabriella
U-16 fiú: Pap Gyula lány: Tóth Sarolta
U-18 fiú: Samu Gábor lány: Dvornitzky Beatrix

Cikk



Május 20 -
Június 4.
Befejeződött a sakkolimpia. A magyar férfiak és a nők is derekasan helytálltak. Mindkét csapatunk a nagyon előkelő ötödik helyen végzett. Vajon mi lett volna, ha a férficsapatunkban Lékó is asztalhoz ül?

A végeredmény:
A férfiaknál 1. Örményország 2. Kína 3. USA 4. Izrael 5. Magyarország 6. Oroszország!
A nőknél 1. Ukrajna 2. Oroszország 3. Kína 4. USA 5. Magyarország 6. Grúzia.

A sakkolimpia hivatalos honlapja
A program




május




Május 20 -
Június 4.
2006. május 20-június 4. között rendezték meg a 37. sakkolimpiát Torinoban (Olaszország). A magyar férfi csapat Lékó Péter és Polgár Judit, azaz éremesély nélkül ül ismét a táblákhoz. A csapat tagjai: Almási Zoltán (2657), Gyimesi Zoltán (2614), Berkes Ferenc (2593), Balogh Csaba (2576), Ruck Róbert (2537), Horváth Ádám (2532). A csapatkapitány: Pintér József. A nők összeállítása: 1. Hoang Thanh Trang (2487), Mádl Ildikó (2387), Vajda Szidónia (2403), Gara Anita (2367). A csapatkapitány: Horváth József. Női csapatunk várhatóan az első hatban végez, ha kijön nekik a lépés, akár érmet is szerezhetnek.

A sakkolimpia hivatalos honlapja
A program




Május 10 - 21.

A Mobiltel vállalat második alkalommal rendezte meg az MTEL MASTERS elnevezésű szupertornáját Szófiában. Az idei versenyre hat nagymestert hívtak meg, köztük 3 világbajnok is található: Veszelin Topalov, Viswanathan Anand és Ruszlan Ponomarjov. További résztvevők: Peter Szvidler, Etienne Bacrot és Gata Kamsky. A kétfordulós, körmérkőzéses versenyt 2006. május 10-21. között rendezték meg a Grand Hotel Szófiában. Topalov a vártnál sokkal nehezebben győzött.

A verseny  honlapja
Élő közvetítés
Eredmények - táblázat - partik



Május 8.
Tragikus autóbalesetet szenvedtek a Pannonpower SE sakkozói Szlovákiában. A hírt a www.sportforum.hu közölte a Dunántúli Naplóra hivatkozva. Érsekújvár és Révkomárom között egy szabályosan közlekedő szlovák autóval ütközött a pécsiek autója. A balesetnek hét sérültje volt, közülük Szarvas Zoltán (20) a pécsiek ifjúsági játékosa az érsekújvárosi kórházban elhúnyt.
Ez sajnos nem az első eset, hogy sakkozókkal halálos autóbaleset történik. Az ismertebb játékosok közül Flesch János nagymester, Perényi Béla és Vígh Béla nemzetközi mesterek neve jut most hirtelen eszembe.

Cikk




Május 5.
Május 5-én ünnepelte 95-ik születésnapját a világ egyik legidősebb sakknagymestere, a magyar Lilienthal Andor. Ez alkalomból köszöntötte őt a Nemzeti Sporthivatalban dr. Ábrahám Attila, az NSH elnöke. Lilienthal Andor születésnapjáról sok külföldi sakkportál is megemlékezett. 100 legjobb játszmáját Négyesi György rendezte sajtó alá és a Caissa kiadó jelentette meg angolul, még 2001-ben. A chessbase.com érdekes összeállítást közölt a ma élő legidősebb sakkozókról.
Cikk 1
Cikk 2
Könyv
Wikipedia
Partik:
A világhíres kombinációja
Játszmaválogatás
Saját játszmaelemzése



Május 1.
Május 1-én végetért Szocsiban a 13-ik orosz férfi sakkcsapat bajnokság, amelyen 12 csapatban 82 nagymester és 14 nemzetközi mester játszott. A világ legerősebb bajnokságában az Ural csapata győzött, a címvédő Tomszk 400 együttese a harmadik helyen végzett.  A győztes csapat tagjai: Griscsuk (Élőpontja: 2719) 10-ből 4,5 pont, Shirov (2699), 9/5,5 pont, Akopjan (2706) 9/5 pont, Drejev (2673) 9/4,5 pont, Malahov (2691) 10/6,5 pont, Motylev (2660) 8/5 pont, Szakajev (2637) 7/4,5 pont, Alakszandrov (2634) 4/2,5 pont.
A verseny honlapja
Cikk
Táblázat
Partik:
A játszmák fordulónként






április
 


Április 25.

A zalaegerszegi Csuti SK csapata az idén zsinórban ötödször nyerte meg az országos csapatbajnokságot. Ez egyedülálló a magyar sakkozás történetében.

Cikk
Táblázat


Április 20.
Április 20-án, szívroham következtében 81 éves korában elhúnyt a német sakkozás egyik legnagyobb alakja, Karpov szerint "az amatőr sakkozás világbajnoka", Wolfgang Unzicker. Unzicker nagymester a II. világháború után az 1970-es évekig a legjobb német játékosnak számított, 7-szeres német bajnok, 13-szoros olimpia válogatott, 400-szoros német válogatott volt.

Cikk 1
Cikk 2
Parti:
Unzicker-Fischer


Április 17.



Április 17-én végetért Kusadasiban (Törökország) a 7. egyéni EB. A nőknél Ekaterina ATALIK (török) nagymester, a férfiaknál Zdenko KOZUL (horvát) győzött. Az egyetlen magyar résztvevő Balogh Csaba a férfiaknál az erős mezőnyben az előkelő 17. helyen végzett.


Az EB honlapja




Április 13.

Kirsan Iljumzsinov, a FIDE elnöke bejelentette, hogy a FIDE jelenlegi világbajnoka, Veszelin Topalov és a PCA világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik mégis összeméri erejét. A régen várt címegyesítő találkozó 2006. szeptember 21-október 13-a között lesz Elistában.

Cikk 





március



Március 31.

15-ik alkalommal rendezték meg Monacoban a szupernagymesterek buliversenyét, amelyen délelőttönként vak játszmát, délutánonként rapid játszmát váltottak egymással. Rapidban 1. Anand 2. Topalov 3. Aronyjan ... 9. Lékó Péter, vaksakkban 1. Morozevics 2. Anand 3. Vallejo Pons ... 5. Lékó Péter, összetettben 1-2. Morozevics és Anand 3. Vallejo Pons 4. Griscsuk 5-6. Topalov és Lékó Péter. 


Cikk 1

Cikk 2
Partik:
Rapid partik
Vak partik


Március 25.


Újra kínai világbajnoka van a női sakkozásnak, Xu Yuhua személyében. Jekatyerinburgban (Oroszország) ismét kieséses rendszerben rendezték meg a női sakkvilágbajnokságot. Xu Yuhua a döntőben 2,5-0,5 arányban győzte le az orosz Galliamova Alisát.


A VB hivatalos honlapja
Cikk
Parti:
Galliamova-Xu



Március 11.


Az örmény Levon Aronyjan győzött a XXIII. Linaresi Szupertornán, az újdonsült világbajnok, Veszelin Topalov csak második-harmadik lett az azeri Tajmur Radzsabovval. A magyar színeket képviselő Lékó Péter 4. helyével csalódott lehet, hiszen végig versenyben volt az első helyért.


A verseny hivatalos honlapja
Korábbi linaresi táblázatok
Eredmények
Cikk - táblázat - parti




Március 9.


Székesfehérváron rendezték meg az idei férfi egyéni sakkbajnokságot. Almási Zoltán hatodszor szerezte meg a bajnoki címet. Második Balogh Csaba, harmadik Gyimesi Zoltán lett.


Cikk 1
Cikk 2
Parti:
Almási - Cao



Március 4.

A chessbase.com az Ukrán Sakkszövetség honlapjára hivatkozva közli a FIDE egyik határozatát, amelyet a mindszentkállai fiktív kétfordulós körmékőzéses címszerző sakkverseny ügyében hozott. Az ügyben érintett játékosok közül Miroslav Shvartz két és fél éves eltiltást kapott. Ugyancsak 2,5 évig nem szervezhet sakkversenyt I.L. és 2,5 évig nem bíráskodhat Fazekas György. A cikk szerint a többi érintett játékost 1-1 évre tiltotta el a versenyzéstől az etikai bizottság. A bizottság bízik abban, hogy ezzel a súlyos büntetéssel elejét veheti a további visszaéléseknek.

Cikk







Látogatóim száma 2006. május 1-e óta:
Free Web Counter
HTML Hit Counters



 Copyright, Honfi György, 2006-2007